ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ &

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

 

Την Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014, θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Plaza” στη Ρόδο ημερίδα με θέμα «Βγάλε γλώσσα στον Καρκίνο του Στόματος», υπό την οργανωτική ευθύνη της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας. Το α’ μέρος της ημερίδας [17:00 – 19:15] απευθύνεται σε Οδοντιάτρους, Ιατρούς και επαγγελματίες παροχής υπηρεσιών υγείας, ενώ το β’ μέρος [19:45 – 20:45] απευθύνεται σε όλους τους πολίτες που επιθυμούν να ενημερωθούν για τον καρκίνο του στόματος αλλά και για το Σακχαρώδη Διαβήτη, εν όψει του φετινού θέματος της Πανευρωπαϊκής Ημέρας Στοματικής Υγείας στις 12 Σεπτεμβρίου.

Το νέο πρόγραμμα της Ε.Ο.Ο με πλήρη τίτλο «Δράσεις Επιμόρφωσης Οδοντιάτρων και Ιατρών και ενημέρωσης γενικού πληθυσμού για την έγκαιρη διάγνωση του Καρκίνου της Στοματικής Κοιλότητας», πραγματοποιεί την ημερίδα επιμόρφωσης σε συνεργασία με τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Δωδεκανήσου και τον πρόεδρο κο Νίκο Διακογεωργίου. Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου είναι ο κος Παπαδογεωργάκης Νικόλαος, Καθηγητής Στοματικής και Γναθοχειρουργικής της Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Στο πλαίσιο του έργου, θα υλοποιηθούν δράσεις δημοσιότητας με σκοπό την επιμόρφωση Οδοντιάτρων και Ιατρών αλλά και την ενημέρωση του γενικού πληθυσμού για την έγκαιρη διάγνωση και την πρόληψη κατά του Καρκίνου της Στοματικής Κοιλότητας.

Ο καρκίνος του στόματος είναι μια από τις 10 πιο συχνές μορφές καρκίνου παγκοσμίως. Με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο καρκίνος του στόματος σκοτώνει 1 άνθρωπο κάθε ώρα / κάθε μέρα. Δυστυχώς αυτό συμβαίνει διότι η διάγνωση γίνεται αργά, κυρίως λόγω έλλειψης ενημέρωσης. Στην Ελλάδα έχουμε 600-700 νέες περιπτώσεις ετησίως και πεθαίνουν περίπου 200 ασθενείς. Σε ηλικίες άνω των 40 ετών, κύρια αιτία είναι το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ, τόσο για τους άνδρες, όσο και για τις γυναίκες. Σε μικρότερες ηλικίες ενοχοποιητικός παράγοντας είναι ο ιός θηλωμάτων HPV που μεταδίδεται κυρίως με στοματογεννητική επαφή. Ο χρόνιος τραυματισμός από παλιές προσθετικές εργασίες ή σπασμένα δόντια είναι επίσης προδιαθεσιακός παράγοντας της νόσου.

 

Πληροφορίες: κα Ζαφείρη/ κα Παππά τηλ. 2107298193

 

Δείτε το πρόγραμμα της ημερίδας