Μέσο αναφοράς:

Ιστοσελίδα “http://www.alpha965.gr”

Πότε:

14 Νοεμβρίου 2014

Link:

http://bit.ly/1tBMXQP

Ελεάνα Στουφή, στοματολόγος- οδοντίατρος, μέλος επιστημονικής επιτροπής

Για το Πανελλήνιο Οδοντιατρικό Συνέδριο 2014 και το πρόγραμμα «Βγάλε γλώσσα στον καρκίνο», μίλησε η στοματολόγος- οδοντίατρος και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του προγράμματος, Ελεάνα Στουφή.

Σύμφωνα με την κα. Στουφή, ο κόσμος δε γνωρίζει την ύπαρξη του καρκίνου του στόματος, «Κι αυτός είναι ο λόγος που όταν γίνει η διάγνωση είναι σε προχωρημένο στάδιο, με πολύ θλιβερές συνέπειες», τονίζει η οδοντίατρος, προσθέτοντας ότι η σχετική ενημέρωση είναι ο στόχος του προγράμματος και της πανελλήνιας εκστρατείας για τον καρκίνο του στόματος.

«Αν δούμε κάτι διαφορετικό μέσα στο στόμα μας, θα πρέπει να ψάξουμε να δούμε τι είναι και όχι να το αφήσουμε στην τύχη του», υπογραμμίζει η κα. Στουφή, διευκρινίζοντας ότι στη στοματική κοιλότητα υπάρχουν πάνω από χίλια νοσήματα, εκτός του καρκίνου. Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζει η ίδια, θα πρέπει να απευθυνθεί ο ασθενής στον ειδικό, «Και ο ειδικός δεν είναι το ίντερνετ, δεν είναι οι εξαίρετοι συνάδελφοι οι φαρμακοποιοί αλλά οι οδοντίατροι», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τις καταγγελίες που έγιναν από Έλληνες ασθενείς, για κακή διαχείριση οδοντιατρικών περιστατικών, η κα. Στουφή σχολίασε ότι «Δε νομίζω να υπάρχει μεγάλη διαφορά κόστους για να αναγκάζεται κάποιος να καταφεύγει σε γιατρούς που δε γνωρίζει την παροχή υπηρεσιών που προσφέρουν και να διακινδυνεύει την υγεία του», συμπληρώνοντας ότι «Η υγεία δεν είναι πάντα ακριβή, υπάρχουν και τα δημόσια νοσοκομεία».

Ο προδιαθεσιακός παράγοντας για τον καρκίνο του στόματος είναι κυρίως το κάπνισμα, σύμφωνα με την Ελεάνα Στουφή, «9 στους 10 στους ασθενής με καρκίνο του στόματος είναι καπνιστές», τονίζει η ίδια, χαρακτηριστικά. Ανάμεσα στους άλλους παράγοντες, η οδοντίατρος προσέθεσε το αλκοόλ και τους ιούς HPV.

Τέλος, η Ελεάνα Στουφή αναφέρθηκε στις ηλικίες στις οποίες εμφανίζεται ο καρκίνος «Μέχρι τώρα λέγαμε ότι εμφανίζεται σε μεγαλύτερες ηλικίες άτομα, ενώ τώρα έχει παρατηρηθεί να βλέπουμε ασθενείς με καρκίνο του στόματος ακόμη και σε ηλικίες 20-25», ολοκλήρωσε η ίδια.