Μέσο αναφοράς:

Ιστοσελίδα “http://www.typosthes.gr”

Πότε:

18 Νοεμβρίου 2014

Link:

http://bit.ly/1tBNx0Q

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ενημερωτική Ημερίδα με θέμα «Βγάλε γλώσσα στον Καρκίνο του Στόματος» που έλαβε χώρα την Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014 στο ξενοδοχείο «Grand» στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Οδοντιατρικού Συνεδρίου. Η οργάνωση της Ημερίδας έγινε από την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΕΟΟ) με τη συνεργασία του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και απευθυνόταν σε Οδοντιάτρους, Ιατρούς και επαγγελματίες παροχής υπηρεσιών υγείας καθώς και σε πολίτες που επιθυμούν να ενημερωθούν επάνω στο θέμα. Η Ημερίδα εντάσσεται στο πλαίσιο του νέου Προγράμματος ΕΣΠΑ της ΕΟΟ με τίτλο «Δράσεις Επιμόρφωσης Οδοντιάτρων και Ιατρών και ενημέρωσης γενικού πληθυσμού για την έγκαιρη διάγνωση του Καρκίνου της Στοματικής Κοιλότητας».
Τις εργασίες τις Ημερίδας άνοιξε ο Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κος Α. Δεβλιώτης ο οποίος καλωσόρισε και ευχαρίστησε τα μέλη της Επιστημονικής Ομάδας για τη διοργάνωση της συγκεκριμένης εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη. Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Συντονιστής του προγράμματος και Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αθηνών κος Α. Υφαντής και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας Α.Κατσίκης.
Με την ολοκλήρωση των χαιρετισμών το λόγο πήρε η κυρία Ε. Στουφή, (M.Sc Στοματολόγος- Οδοντίατρος Παν/μίου Harvard Βοστώνης Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών) η οποία άνοιξε τις επιστημονικές εισηγήσεις. Στην εισήγησή της η κυρία Στουφή εστίασε στους Προδιαθεσιακούς Παράγοντες που οδηγούν στον καρκίνο του στόματος καθώς επίσης και στις Προκαρκινικές βλάβες.
Στη συνέχεια ο κύριος Κ. Βαχτσεβάνος (Επίκουρος Καθηγητής Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής ΑΠΘ) επικεντρώθηκε στον Καρκίνο της στοματογναθοπροσωπικής χώρας, από την κλινική εικόνα στη διάγνωση της νόσου, αναφερόμενος στο Ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα και σε άλλους κακοήθεις όγκους της στοματογναθοπροσωπικής χώρας (Μελάνωμα, λεμφώματα, σαρκώματα, μεταστατικοί όγκοι, όγκοι σιελογόνων αδένων). 
Την εισήγηση του κου Βαχτσεβάνου ακολούθησε ο κος Κ. Αντωνιάδης (Καθηγητής Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής ΕΚΠΑ). Ο κύριος Αντωνιάδης στην εισήγησή του αναφέρθηκε στα κριτήρια και στις επιλογές για τη θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου της στοματογναθοπροσωπικής χώρας.
Το επιστημονικό τμήμα της Ημερίδας συνεχίστηκε με την εισήγηση του κυρίου Α. Κολοκοτρώνη (Καθηγητής Στοματολογίας ΑΠΘ), ο οποίος αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση του ογκολογικού ασθενούς προ, κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία της νόσου.
Με την ολοκλήρωση των επιστημονικών εισηγήσεων, ακολούθησε η ενημέρωση του κοινού, αλλά και η προβολή ενός βίντεο αυτοεξέτασης, ώστε ο καθένας να μπορεί να ελέγχει και μόνος του για ύποπτα συμπτώματα. Το βίντεο και το υλικό του προγράμματος βρίσκονται στην ιστοσελίδα www.oralcancer.gr.