24
Mouth care
Μέσο αναφοράς:

Ιστοσελίδα “ioannina24.gr”

Πότε:

02 Νοεμβρίου 2014

Link:

http://www.ioannina24.gr/ipeirotika-nea/eidiseografia/ipeirotiki-epikairotita/karkinos-tou-stomatos-kleidi-gia-ti-therapeia-i-egkairi-diagnosi

Καρκίνος του στόματος – Κλειδί για τη θεραπεία η έγκαιρη διάγνωση

Μία σοβαρή αρρώστια που μπορεί, όμως, να θεραπευτεί, αποτελεί ο καρκίνος του στόματος, μια από τις 10 πιο συχνές μορφές καρκίνου παγκοσμίως. Για να γίνει ωστόσο αυτό, «κλειδί»

είναι η πρώιμη διάγνωση, στην οποία σημαντικός είναι ο ρόλος της οδοντιατρικής κοινότητας.
Με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο καρκίνος του στόματος σκοτώνει 1 άνθρωπο κάθε ώρα / κάθε μέρα. Δυστυχώς αυτό συμβαίνει διότι η διάγνωση γίνεται αργά, κυρίως λόγω έλλειψης ενημέρωσης. Στην Ελλάδα έχουμε 600-700 νέες περιπτώσεις ετησίως και πεθαίνουν περίπου 200 ασθενείς.
Αυτό το έλλειμμα ενημέρωσης προσπαθεί να καλύψει η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, που στο πλαίσιο πανελλήνιας εκστρατείας με τίτλο «Δράσεις Επιμόρφωσης Οδοντιάτρων και Ιατρών και ενημέρωσης γενικού πληθυσμού για την έγκαιρη διάγνωση του Καρκίνου της Στοματικής Κοιλότητας», πραγματοποίησε και στα Γιάννενα ημερίδα με θέμα «Βγάλε γλώσσα στον Καρκίνο του Στόματος».
Το σημαντικό ρόλο που καλείται να παίξει ο γενικός οδοντίατρος επισήμανε ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αθηνών Αθανάσιος Υφαντής, καθώς η ημερίδα δεν απευθυνόταν μόνο στους πολίτες, αλλά και σε οδοντίατρους, γιατρούς και επαγγελματίες υγείας.
Η ημερίδα οργανώθηκε σε συνεργασία με τους Οδοντιατρικούς Συλλόγους Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας, με τον πρόεδρο του Ο.Σ. Ιωαννίνων Γεώργιο Παπαζαχαρή να αναφέρεται και αυτός από την πλευρά του στη σημασία της πρώιμης διάγνωσης.
Σε ηλικίες άνω των 40 ετών, κύρια αιτία είναι το κάπνισμα και η συστηματική κατανάλωση αλκοόλ, τόσο για τους άνδρες, όσο και για τις γυναίκες. Σε μικρότερες ηλικίες ενοχοποιητικός παράγοντας για τον καρκίνο του στοματοφάρυγγα θεωρείται ο ιός θηλωμάτων HPV που μεταδίδεται κυρίως με στοματογεννητική επαφή. Ο χρόνιος τραυματισμός από παλιές προσθετικές εργασίες ή σπασμένα δόντια είναι επίσης προδιαθεσιακός παράγοντας της νόσου.
Στα σημάδια που θα πρέπει να μας υποψιάσουν αναφέρθηκε ο Αναπληρωτής καθηγητής Στοματολογίας Νίκος Νικητάκης, επισημαίνοντας ιδιαίτερα πως πρέπει όλοι να αντιληφθούν πως δεν είναι μια σπάνια ασθένεια, αλλά ένας καρκίνος που εμφανίζεται με μεγάλη συχνότητα. «Μπορεί να εμφανιστεί ως μία πληγή που δεν κλείνει, ως ένας όγκος ή μία διόγκωση, κάποιες φορές σαν μια λευκή ή ερυθρή περιοχή, οτιδήποτε περίεργο δούμε, πρέπει να απευθυνθούμε στον οδοντίατρό μας και αυτός είναι που θα κρίνει αν χρειάζεται κάποια περεταίρω διερεύνηση», τόνισε.

Την άμεση απεύθυνση στον οδοντίατρο συνέστησε η Στοματολόγος – Οδοντίατρος Ελεάνα Στουφή, εξηγώντας πως ο πόνος έρχεται αργότερα σε μία καρκινική βλάβη. «Πολλές φορές μία προκαρκινική βλάβη ή ακόμη και ένας καρκίνος στα πρώτα του στάδια δεν έχουν πόνο. Να μην εφησυχάζουμε και να πάμε σε έναν γιατρό να δούμε τι είναι αυτό που έχουμε στο στόμα μας. Και, τέλος, τo internet δεν είναι ο γιατρός που θα μας βοηθήσει. Επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας», σημείωσε.
Στον χαμηλό βαθμό εξοικείωσης με αυτή τη μορφή του καρκίνου στάθηκε ο Επίκουρος Καθηγητής Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής Κώστας Βαχτσεβάνος, λέγοντας πως πρέπει να υπάρχει ευαισθητοποίηση του κοινού.