Ημερίδα στη Λαμία

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η Ενημερωτική Ημερίδα με θέμα «Βγάλε γλώσσα στον Καρκίνο του Στόματος» που έλαβε χώρα το Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014 στην «Αίθουσα Εργατικού Κέντρου Φθιώτιδας» στη Λαμία. Η οργάνωση της Ημερίδας έγινε από την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΕΟΟ)  με τη συνεργασία του Οδοντιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδας και απευθυνόταν σε Οδοντιάτρους, Ιατρούς και επαγγελματίες παροχής υπηρεσιών υγείας καθώς και σε πολίτες που επιθυμούν να ενημερωθούν επάνω στο θέμα. Η Ημερίδα εντάσσεται στο πλαίσιο του νέου Προγράμματος ΕΣΠΑ της ΕΟΟ με τίτλο «Δράσεις Επιμόρφωσης Οδοντιάτρων και Ιατρών και ενημέρωσης γενικού πληθυσμού για την έγκαιρη διάγνωση του Καρκίνου της Στοματικής Κοιλότητας».

Τις εργασίες τις Ημερίδας άνοιξε ο Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδας κος Ε. Ευδωρίδης  ο οποίος καλωσόρισε και ευχαρίστησε τα μέλη της Επιστημονικής Ομάδας για τη διοργάνωση της συγκεκριμένης εκδήλωσης στη Λαμία. Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Φθιώτιδος, ο Εκπρόσωπος της ΕΟΟ και Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αθηνών κος Α. Υφαντής, καθώς και ο Ταμίας της ΕΟΟ κος Α. Τσούνης,.

Με την ολοκλήρωση των χαιρετισμών το λόγο πήρε η κυρία Ε. Στουφή, (M.Sc Στοματολόγος- Οδοντίατρος Παν/μίου Harvard Βοστώνης Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών) η οποία άνοιξε τις επιστημονικές εισηγήσεις. Στην εισήγησή της η κυρία Στουφή εστίασε στους Προδιαθεσικούς Παράγοντες που οδηγούν στον καρκίνο του στόματος καθώς επίσης και στις Προκαρκινικές βλάβες.

Στη συνέχεια η κυρία Α. Σκλαβούνου- Ανδρικοπούλου (Καθηγήτρια- Διευθύντρια Εργαστηρίου Στοματολογίας Οδοντιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών) επικεντρώθηκε στον Καρκίνο της στοματογναθοπροσωπικής χώρας, από την κλινική εικόνα στη διάγνωση της νόσου, αναφερόμενη στο Ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα και σε άλλους κακοήθεις όγκους της στοματογναθοπροσωπικής χώρας (Μελάνωμα, λεμφώματα, σαρκώματα, μεταστατικοί όγκοι, όγκοι σιελογόνων αδένων).

Την εισήγηση της κας Σκλαβούνου- Ανδρικοπούλου  ακολούθησε ο κος Β. Πετσίνης (Επίκουρος Καθηγητής Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής ΕΚΠΑ). Ο κύριος Πετσίνης στην εισήγησή του αναφέρθηκε στα κριτήρια και στις επιλογές για τη θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου της στοματογναθοπροσωπικής χώρας.

Το επιστημονικό τμήμα της Ημερίδας συνεχίστηκε με την εισήγηση της κυρίας Ο. Νικολάτου- Γαλίτη (Στοματολόγος- Καθηγήτρια Νοσοκομειακής Οδοντιατρικής της Οδοντιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ), η οποία αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση του ογκολογικού ασθενούς προ, κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία της νόσου.

Με την ολοκλήρωση των επιστημονικών εισηγήσεων, ακολούθησε η ενημέρωση του κοινού, αλλά και η προβολή ενός βίντεο αυτοεξέτασης, ώστε ο καθένας να μπορεί να ελέγχει και μόνος του για ύποπτα συμπτώματα.