ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ & ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΧΙΟΥ

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η Ενημερωτική Ημερίδα με θέμα «Βγάλε γλώσσα στον Καρκίνο του Στόματος» που έλαβε χώρα το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014 στο Ξενοδοχείο “Chandris” στη Χίο. Η οργάνωση της Ημερίδας έγινε από την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΕΟΟ)  με τη συνεργασία του Οδοντιατρικού Συλλόγου Χίου και απευθυνόταν σε Οδοντιάτρους, Ιατρούς και επαγγελματίες παροχής υπηρεσιών υγείας καθώς και σε πολίτες που επιθυμούν να ενημερωθούν επάνω στο θέμα. Η Ημερίδα εντάσσεται στο πλαίσιο του νέου Προγράμματος ΕΣΠΑ της ΕΟΟ με τίτλο «Δράσεις Επιμόρφωσης Οδοντιάτρων και Ιατρών και ενημέρωσης γενικού πληθυσμού για την έγκαιρη διάγνωση του Καρκίνου της Στοματικής Κοιλότητας»

Τις εργασίες τις Ημερίδας άνοιξε ο Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Χίου Δρ. Ανδρέας Καραμούζος ο οποίος καλωσόρισε και ευχαρίστησε τα μέλη της Επιστημονικής Ομάδας για τη διοργάνωση της συγκεκριμένης εκδήλωσης στη Χίο. Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Χίου κου Μάρκου, κύριος Μιχαηλίδης (Οδοντίατρος), η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χίου κυρία Τόπακα, ο κύριος Μαλαφής Ι. (Ιατρός Ακτινολόγος) – Πρόεδρος Ιατρών Νοσοκομείου Χίου, ο Επιστημονικά Υπεύθυνος του Προγράμματος καθηγητής κος Παπαδογεωργάκης (Καθηγητής Στοματικής και Γναθοπροσωποχειρουργικής ΕΚΠΑ), καθώς και ο Εκπρόσωπος της ΕΟΟ κος Αθανάσιος Ζορμπάς

Με την ολοκλήρωση των χαιρετισμών το λόγο πήρε η κυρία Ε.Στουφή, (M.Sc Στοματολόγος- Οδοντίατρος Παν/μίου Harvard Βοστώνης Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών) η οποία άνοιξε τις επιστημονικές εισηγήσεις. Στην εισήγησή της η κυρία Στουφή εστίασε στους Προδιαθεσικούς Παράγοντες που οδηγούν στον καρκίνο του στόματος καθώς επίσης και στις Προκαρκινικές βλάβες.

Στη συνέχεια ο Δρ. Β. Πετσίνης (Επίκουρος Καθηγητής Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής ΕΚΠΑ) επικεντρώθηκε στον Καρκίνο της στοματογναθοπροσωπικής χώρας, από την κλινική εικόνα στη διάγνωση της νόσου, αναφερόμενος στο Ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα και σε άλλους κακοήθεις όγκους της στοματογναθοπροσωπικής χώρας (Μελάνωμα, λεμφώματα, σαρκώματα, μεταστατικοί όγκοι, όγκοι σιελογόνων αδένων).

Την εισήγηση του κου Πετσίνη ακολούθησε ο Καθηγητής και Επιστημονικά Υπεύθυνος του Προγράμματος κος Ν. Παπαδογεωργάκης (Καθηγητής Στοματικής και Γναθοπροσωποχειρουργικής ΕΚΠΑ). Ο κύριος Παπαδογεωργάκης στην εισήγησή του αναφέρθηκε στα κριτήρια και στις επιλογές για τη θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου της στοματογναθοπροσωπικής χώρας.

Το επιστημονικό τμήμα της Ημερίδας ολοκληρώθηκε με την εισήγηση του κου Ε. Βάρδα (Επιστημονικός Συνεργάτης Κλινικής Νοσοκομειακής Οδοντιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ), ο οποίος αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση του ογκολογικού ασθενούς προ, κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία της νόσου.

Με την ολοκλήρωση των επιστημονικών εισηγήσεων ακολούθησε η ενημέρωση του κοινού μέσα από συζήτηση αλλά και ένα βίντεο αυτοεξέτασης, ώστε ο καθένας να μπορεί να ελέγχει και μόνος του για ύποπτα συμπτώματα. Το κοινό είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με την Επιστημονική Ομάδα και να λυθούν όλες οι απορίες πάνω στο ευαίσθητο αυτό θέμα.

SONY DSC

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SONY DSC

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SONY DSC

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SONY DSC