ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ &

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ AXAΪΑΣ

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η Ενημερωτική Ημερίδα με θέμα «Βγάλε γλώσσα στον Καρκίνο του Στόματος» που έλαβε χώρα το Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014 στο Ξενοδοχείο “AstirPalace” στην Πάτρα. Η οργάνωση της Ημερίδας έγινε από την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΕΟΟ)  με τη συνεργασία του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αχαΐας και απευθυνόταν σε Οδοντιάτρους, Ιατρούς και επαγγελματίες παροχής υπηρεσιών υγείας καθώς και σε πολίτες που επιθυμούν να ενημερωθούν επάνω στο θέμα. Η Ημερίδα εντάσσεται στο πλαίσιο του νέου Προγράμματος ΕΣΠΑ της ΕΟΟ με τίτλο «Δράσεις Επιμόρφωσης Οδοντιάτρων και Ιατρών και ενημέρωσης γενικού πληθυσμού για την έγκαιρη διάγνωση του Καρκίνου της Στοματικής Κοιλότητας».

Τις εργασίες τις Ημερίδας άνοιξε ο Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αχαΐας κος Γ.Μουτούσης  ο οποίος καλωσόρισε και ευχαρίστησε τα μέλη της Επιστημονικής Ομάδας για τη διοργάνωση της συγκεκριμένης εκδήλωσης στην Πάτρα. Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο

Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κος Λ.Γρηγοράκος, ο Εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Πατρών, ο ταμίας της ΕΟΟ κος Α.Τσούνης και οι πρόεδροι των Οδοντιατρικών Συλλόγων Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας κκ Γαλανόπουλος και Κωταντούλας.

Στη συνέχεια το λόγο έλαβαν ο Εκπρόσωπος της ΕΟΟ και Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αθηνών κος Α. Υφαντής και ο Επιστημονικά Υπεύθυνος του Προγράμματος καθηγητής Δρ. Ν.Παπαδογεωργάκης παρουσιάζοντας το πρόγραμμα.

Με την ολοκλήρωση των χαιρετισμών το λόγο πήρε η κυρία Ε.Στουφή, (M.Sc Στοματολόγος- Οδοντίατρος Παν/μίου Harvard Βοστώνης Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών) η οποία άνοιξε τις επιστημονικές εισηγήσεις. Στην εισήγησή της η κυρία Στουφή εστίασε στους Προδιαθεσιακούς Παράγοντες που οδηγούν στον καρκίνο του στόματος καθώς επίσης και στις Προκαρκινικές βλάβες.

Στη συνέχεια ο κύριος Ν. Νικητάκης (Αναπληρωτής Καθηγητής Στοματολογίας ΕΚΠΑ) επικεντρώθηκε στον Καρκίνο της στοματογναθοπροσωπικής χώρας, από την κλινική εικόνα στη διάγνωση της νόσου, αναφερόμενος στο Ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα και σε άλλους κακοήθεις όγκους της στοματογναθοπροσωπικής χώρας (Μελάνωμα, λεμφώματα, σαρκώματα, μεταστατικοί όγκοι, όγκοι σιελογόνων αδένων).

Την εισήγηση του κου Νικητάκη  ακολούθησε ο Καθηγητής και Επιστημονικά Υπεύθυνος του Προγράμματος κος Ν. Παπαδογεωργάκης (Καθηγητής Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής ΕΚΠΑ). Ο κύριος Παπαδογεωργάκης στην εισήγησή του αναφέρθηκε στα κριτήρια και στις επιλογές για τη θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου της στοματογναθοπροσωπικής χώρας.

Το επιστημονικό τμήμα της Ημερίδας συνεχίστηκε με την εισήγηση της κυρίας Νικολάτου- Γαλίτη (Καθηγήτρια Νοσοκομειακής Οδοντιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ), η οποία αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση του ογκολογικού ασθενούς προ, κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία της νόσου.

Με την εισήγηση της κας Νικολάτου ολοκληρώθηκε το επιστημονικό κομμάτι της Ημερίδας και ακολούθησε η επίδειξη του βίντεο αυτοεξέτασης που έχει δημιουργηθεί για την ενημέρωση του κοινού.

Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Λ.Γρηγοράκος

Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Λ.Γρηγοράκος

Συμμετέχοντες στην ημερίδα

Συμμετέχοντες στην ημερίδα

Ε.Στουφή, Γ.Μουτούσης, Α.Υφαντής, Ν.Παπαδογεωργάκης

Ε.Στουφή, Γ.Μουτούσης, Α.Υφαντής, Ν.Παπαδογεωργάκης

Γ.Μουτούσης, Α.Υφαντής, Ν.Παπαδογεωργάκης.

Γ.Μουτούσης, Α.Υφαντής, Ν.Παπαδογεωργάκης.