Μέσο αναφοράς:

Ιστοσελίδα “http://www.makthes.gr”

Πότε:

12 Νοεμβρίου 2014

Link:

http://bit.ly/1tBMFZY

Ημερίδα με θέμα “Βγάλε γλώσσα στον καρκίνο του στόματος” θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 16 Νοεμβρίου, στο “Grand Hotel”, στο πλαίσιο του πανελλήνιου οδοντιατρικού συνεδρίου που γίνεται στη Θεσσαλονίκη, υπό την οργανωτική ευθύνη της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας(ΕΟΟ).

Το πρώτος μέρος της ημερίδας (12.30 – 15.00) απευθύνεται σε οδοντιάτρους, γιατρούς και επαγγελματίες παροχής υπηρεσιών υγείας, ενώ το δεύτερο μέρος(15.00 – 15.45) απευθύνεται σε όλους τους πολίτες που επιθυμούν να ενημερωθούν για το ευαίσθητο αυτό θέμα. Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους και στο τέλος θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης.
Το νέο πρόγραμμα της Ε.Ο.Ο. με πλήρη τίτλο “Δράσεις επιμόρφωσης οδοντιάτρων και ιατρών και ενημέρωσης γενικού πληθυσμού για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου της στοματικής κοιλότητας” πραγματοποιεί την παραπάνω ημερίδα επιμόρφωσης σε συνεργασία με τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης. Επιστημονικός υπεύθυνος του έργου είναι ο καθηγητής Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής της Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών (ΕΚΠΑ) Νικόλαος Παπαδογεωργάκης.
Ο καρκίνος του στόματος είναι μια από τις 10 πιο συχνές μορφές καρκίνου παγκοσμίως. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο καρκίνος του στόματος σκοτώνει 1 άνθρωπο κάθε ώρα / κάθε μέρα. Δυστυχώς, αυτό συμβαίνει διότι η διάγνωση γίνεται αργά, κυρίως εξαιτίας της έλλειψης ενημέρωσης. Στην Ελλάδα έχουμε 600 – 700 νέες περιπτώσεις ετησίως και πεθαίνουν περίπου 200 ασθενείς. Σε ηλικίες άνω των 40 ετών, κύρια αιτία είναι το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ, τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Σε μικρότερες ηλικίες ενοχοποιητικός παράγοντας για τον καρκίνο του στοματοφάρυγγα θεωρείται ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV που μεταδίδεται κυρίως με στοματογεννητική επαφή. Ο χρόνιος τραυματισμός από παλιές προσθετικές εργασίες ή σπασμένα δόντια είναι επίσης προδιαθεσιακός παράγοντας της νόσου.