Μέσο αναφοράς:

Ιστοσελίδα “http://www.kavala-portal.gr”

Πότε:

22 Νοεμβρίου 2014

Link:

http://bit.ly/1tBOx5c

Ενημερωτική ημερίδα για τον καρκίνο του στόματος με τίτλο “Βγάλε γλώσσα στον καρκίνο του στόματος” πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο “Galaxy Airotel”.

Τα θέματα που συζητήθηκαν και οι εισηγητές των θεμάτων είναι τα ακόλουθα: προδιαθεσιακοί παράγοντες καρκίνου του στόματος. Προκαρκινικές βλάβες– Καταστάσεις. Ε.Στουφή, M.Sc Στοματολόγος- Οδοντίατρος Παν/μίου Harvard Βοστώνης, Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών, καρκίνος στοματογναθοπροσωπικής  χώρας από την κλινική εικόνα στη διάγνωση της  νόσου. Ακανθοκυτταρικό  καρκίνωμα. Άλλοι κακοήθεις  όγκοι  τοματογναθοπροσωπικής χώρας  (Μελάνωμα,  λεμφώματα, σαρκώματα, μεταστατικοί όγκοι, όγκοι σιαλογόνων αδένων). Κ.Βαχτσεβάνος, Επίκουρος Καθηγητής Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής ΑΠΘ, θεραπευτική αντιμετώπιση καρκίνου στοματογναθοπροσωπικής χώρας.  Κριτήρια – Επιλογές Κ. Αντωνιάδης, Καθηγητής Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής ΑΠΘ, αντιμετώπιση ογκολογικού ασθενή  προ, κατά τη διάρκεια  και μετά την θεραπεία  της νόσου Α.Κολοκοτρώνης, Καθηγητής Στοματολογίας ΑΠΘ.

Κάποιες πληροφορίες για τον καρκίνο του στόματος

Ο καρκίνος του στόματος είναι μια από τις 10 πιο συχνές μορφές καρκίνου παγκοσμίως. Με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο καρκίνος του στόματος σκοτώνει 1 άνθρωπο κάθε ώρα κάθε μέρα. Δυστυχώς αυτό συμβαίνει διότι η διάγνωση γίνεται αργά, κυρίως λόγω έλλειψης ενημέρωσης. Στην Ελλάδα έχουμε 600-700 νέες περιπτώσεις ετησίως και πεθαίνουν περίπου 200 ασθενείς. Σε ηλικίες άνω των 40 ετών, κύρια αιτία είναι το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ, τόσο για τους άνδρες, όσο και για τις γυναίκες. Σε μικρότερες ηλικίες ενοχοποιητικός παράγοντας είναι ο ιός HPV που μεταδίδεται κυρίως με στοματογεννητική επαφή (oral sex). Ο χρόνιος τραυματισμός από παλιές προσθετικές εργασίες ή σπασμένα δόντια είναι επίσης προδιαθεσιακός παράγοντας της νόσου.